貓貓口腔病毒

可以在此討論有關貓貓的疾病及護理, 心理及行為的問題

貓貓口腔病毒

文章PLAI » 2017年 5月 7日, 11:23

早前領養幾隻放養貓,其中一隻本身口腔發炎,免疫系統有問題。
上月去診所打類固醇針,之后剝晒牙。
医生話就算剝哂牙都未必唔會再復發。
可能要成世打針 :bigeye:

近幾日佢又開始申脷(可能口痛),流口水,應該係開始發作。
但暫時仲食到乾糧濕糧,所以唔想咁快又去診所打針。
始終類固醇對身體唔好。

見網上話食Lysine對免疫系統有幫助,但又話長期食用
有反效果 :question:

請問有冇貓友有呢D問題,可以幫助分享呢?
PLAI

Re: 貓貓口腔病毒

文章skyiyu » 2017年 11月 30日, 22:14

PLAI 寫:早前領養幾隻放養貓,其中一隻本身口腔發炎,免疫系統有問題。
上月去診所打類固醇針,之后剝晒牙。
医生話就算剝哂牙都未必唔會再復發。
可能要成世打針 :bigeye:

近幾日佢又開始申脷(可能口痛),流口水,應該係開始發作。
但暫時仲食到乾糧濕糧,所以唔想咁快又去診所打針。
始終類固醇對身體唔好。

見網上話食Lysine對免疫系統有幫助,但又話長期食用
有反效果 :question:

請問有冇貓友有呢D問題,可以幫助分享呢?

唉..太遲見到呢個Post,我都有遇過此情況,貓咪都是免疫力自我攻擊而引起口腔發炎,都是打類固醇,後來剝牙後都是有發炎,但後來聽一啲臺灣貓友講及糧食是有好大影響口腔發炎,首先是要戒除羊,鹿及魚類糧,因羊,鹿屬燥,好易引起口腔發炎,之後轉為雞,火雞及鴨的糧,及濕糧及少許薏仁粉,大半個月後情況大為改善,到現在都未因口腔發炎去睇獸醫
頭像
skyiyu

文章skyiyu » 2017年 11月 30日, 22:25

頭像
skyiyu

文章skyiyu » 2017年 11月 30日, 22:57

頭像
skyiyu

回到 貓 貓 的 疾 病 / 護 理 / 心 理 / 行 為 健 康 討 論 版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客